Today Important Current Affairs Quiz – 14 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

2035

Today Important Current Affairs Quiz – 14 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 14 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Note: First Read One Liner Current Affairs of 14 June, 2020 Click Here For Today Current Affairs

Today Important Current Affairs Quiz – 14 June, 2020

1. Which has become the first state in the country to receive ISO certification for hostels meant for tribal students?

A) Maharashtra
B) Gujarat
C) Odisha
D) Rajasthan

View Answer
Answer: Odisha

Explanation: Odisha has become the first state in the country to receive ISO certification for hostels meant for tribal students.

2. Which programme launched by Hyderabad City Police and HCSC to support and empower women victims of domestic violence and abuse?

A) STREE
B) SHETREE
C) MASM
D) STAMS

View Answer
Answer: STREE

Explanation: In Telangana, Hyderabad City Police along with Hyderabad City Security Council(HCSC) has launched a programme called “She Triumphs through Respect, Equality, and Empowerment” (STREE) to support and empower women victims of domestic violence and abuse.

3. Which Yojna launched by Uttar Pradesh Chief Minister, Yogi Adityanath to educate child labourers in the state?

A) Educate Every Child Yojana
B) Bal Vidya Yojana
C) Bal Shramik Vidya Yojana
D) Vidya Dan Yojana

View Answer
Answer: Bal Shramik Vidya Yojana

Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister, Yogi Adityanath has launched ‘Bal Shramik Vidya Yojana’ to educate child labourers in the state.

4. Which Government launched by “Ghar Ghar Nigrani” mobile application to undertake house to house surveillance to eliminate COVID-19 pandemic?

A) Educate Every Child Yojana
B) Bal Vidya Yojana
C) Bal Shramik Vidya Yojana
D) Vidya Dan Yojana

View Answer
Answer: Bal Shramik Vidya Yojana

Explanation: The Punjab Government has launched “Ghar Ghar Nigrani” mobile application to undertake house to house surveillance to eliminate COVID-19 pandemic.

5. Which IIT developed an Artificial Intelligence based cyber-physical system to monitor social distancing in public places?

A) IIT Bombay
B) IIT Madras
C) IIT Kanpur
D) IIT Kharagpur

View Answer
Answer: IIT Kharagpur

Explanation: The Researchers of IIT Kharagpur have developed an Artificial Intelligence based cyber-physical system to monitor social distancing in public places.

6. When was the first Albino Day celebrated by Tanzania Albinism Society (TAS)?

A) 2001
B) 2006
C) 2008
D) 2007

View Answer
Answer: 2006

Explanation: The day is celebrated annually on June 13 to bring about awareness among the people about albinism and the human rights of people with albinism. On 4 May 2006, TAS celebrated the first Albino Day. In December 2014, the United Nations General Assembly (UNGA) adopted a resolution 69/170 and designated the observation of IAAD with effect from 13 June 2015.

7. What is the theme for the International Albinism Awareness Day 2020?

A) Still Standing Strong
B) Shining our light to the world
C) Advancing with renewed hope
D) Made To Shine

View Answer
Answer: Made To Shine

Explanation: The day is celebrated annually on June 13 to bring about awareness among the people about albinism and the human rights of people with albinism. On 4 May 2006, TAS celebrated the first Albino Day. The theme for 2020 International Albinism Awareness Day is “Made To Shine.” 

8. When is World Blood Donor Day celebrated?

A) 14 June
B) 15 June
C) 11 June
D) 13 June

View Answer
Answer: 14 June

Explanation: Every year, World Blood Donor Day is celebrated on June 14. The day is celebrated to thank voluntary blood donors and also raise awareness about the need for regular blood donations.

9. When is Theme of World Blood Donor Day 2020?

A) Blood connects us all
B) Be there for someone else. Give blood. Share life
C) Safe Blood for All
D) Safe Blood Saves Live

View Answer
Answer: Safe Blood Saves Lives

Explanation: Every year, World Blood Donor Day is celebrated on June 14. This year the World Blood Donor Day is celebrated under the theme “Safe Blood Saves Lives”.

10. When is the International Albinism Awareness Day observed?

A) 13 June
B) 14 June
C) 15 June
D) 11 June

View Answer
Answer: 13 June

Explanation: The day is celebrated annually on June 13 to bring about awareness among the people about albinism and the human rights of people with albinism. On 4 May 2006, TAS celebrated the first Albino Day. In December 2014, the United Nations General Assembly (UNGA) adopted a resolution 69/170 and designated the observation of IAAD with effect from 13 June 2015.