Today Important Current Affairs Quiz – 13 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

23

Today Important Current Affairs Quiz – 13 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 13 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Note: First Read One Liner Current Affairs of 13 June, 2020 Click Here For Today Current Affairs

Today Important Current Affairs Quiz – 13 June, 2020

1. Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched _________ Internship programme to provide paid internship to youth and ensure availability of assured project loans to young cooperators.

A) Sahakar Mitra
B) Internship MItra
C) Yuva Mitra
D) Yuva Sahakar

View Answer
Answer: Sahakar Mitra

Explanation: Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched Sahakar Mitra Internship programme to provide paid internship to youth and ensure availability of assured project loans to young cooperators.

2. Which is the First Construction Sector to become digital completely?

A) Indian Railways Construction Limited
B) Rail India Transportation and Engineering Services
C) The National Highway Authority of India
D) National Buildings Construction Corporation

View Answer
Answer: The National Highway Authority of India

Explanation: The National Highway Authority of India became the first construction sector to become digital completely. The NHAI has completely become digital. This includes contractual decision, documentation and approvals that are now to be done through online portal alone.

3. Which Yojna has Launched by Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur for the senior citizens of rural areas of the state?

A) Rojgar Guarantee Yojna
B) Swaran Jayanti Poshahaar Yojna
C) senior citizens Yojna
D) Panchvati Yojana

View Answer
Answer: Panchvati Yojana

Explanation: Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur has launched “Panchvati Yojana” for the senior citizens of rural areas of the state.

4. Recently, Which Scheme has launched by Jagan Mohan Reddy For provide financial assistance to barbers, tailors and washer men?

A) YSR Asara
B) Jagananna Chedodu
C) Arogyasri
D) YSR Rythu Bharosa

View Answer
Answer: Jagananna Chedodu

Explanation: The Andhra Pradesh Chief Minister Jagan Mohan Reddy recently launched “Jagananna Chedodu” scheme. The scheme is to provide financial assistance to barbers, tailors and washer men.

5. Which Government Launched ‘Shohojodha’, Shohojodha is an online network to facilitate plasma exchange between recovered patients of COVID-19 treatment ?

A) Gujarat
B) Rajasthan
C) Bangladesh
D) Kerala

View Answer
Answer: Bangladesh

Explanation: Government of Bangladesh has launched an initiative named ‘Shohojodha’, Which is an online network to facilitate plasma exchange between recovered patients of COVID-19 treatment.

6. Recently, Who has won the World Food Prize for mainstreaming and developing soil centric approach in order to increase food production ?

A) Dr Rattan Lal
B) Dr Ramesh Shah
C) Dr Sheetal Patel
D) Dr Ram Shah

View Answer
Answer: Bangladesh

Explanation: The Indian American soil scientist Dr Rattan Lal has won the World Food Prize for mainstreaming and developing soil centric approach in order to increase food production.

7. What is position of Indian Football team, According to Latest FIFA Rankning?

A) 107th
B) 109th
C) 208th
D) 108th

View Answer
Answer: 108th

Explanation: The FIFA ranking was released. Indian team retained its 108th position as the international football for the year 2020 has been suspended since March.

8. Who is Present Governor of Andhra Pradesh ?

A) Biswabhusan Harichandan
B) E. S. L. Narasimhan
C) N. D. Tiwari
D) Sushilkumar Shinde

View Answer
Answer: Biswabhusan Harichandan

Explanation: Biswabhusan Harichandan is an Indian politician serving as the 23rd and current Governor of Andhra Pradesh.

9. Dr A Vaidyanathan who died recently was a former member of which of these bodies?

A) Central Water Commission
B) Election Commission of India
C) Planning Commission
D) National judicial appointments commission

View Answer
Answer: Planning Commission

Explanation: Dr A Vaidyanathan, a former member of the Planning Commission, has passed away. He served as a member of the perspective planning division of the Government of India’s Planning Commission from 1962 to 1972. 

10. Recently, Who has conferred the “Medal of the Order of Australia”?

A) Gwen Abikhair
B) Shobha Sekhar
C) Sheetal Shah
D) Margaret Culhane

View Answer
Answer: Shobha Sekhar

Explanation: Indian Musician & founder of Kalakruthi music organisation in Australia, Shobha Sekhar will be conferred the “Medal of the Order of Australia”.