Today Important Current Affairs Quiz – 12 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

81

Today Important Current Affairs Quiz – 12 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 12 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Note: First Read One Liner Current Affairs of 12 June, 2020. 

Today Important Current Affairs Quiz – 12 June, 2020

1. Which portal has been Launched by Madhya Pradesh to provide employment to migrant workers ?

A) Rozgar Portal
B) Rozgar Bharti Portal
C) Employment Portal
D) Rozgar Setu Portal

View Answer
Answer: Rozgar Setu Portal

Explanation: Madhya Pradesh is the first state in India which has completed the survey of all migrant labourers. Madhya Pradesh launched the Rozgar Setu portal that will provide employment to labourers as per their skills and efficiency.

2. Which is Top University according to QS World University Rankings 2021?

A) Massachusetts Institute for Technology (MIT) (USA)
B) Stanford University (USA)
C) Harvard University (USA)
D) California Institute of Technology (USA)

View Answer
Answer: Massachusetts Institute for Technology (MIT) (USA)

Explanation: The Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2021 were released on June 10. Massachusetts Institute for Technology (MIT) (USA) is Top Universities according The Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2021.

3. What is theme of World Day against Child Labour 2020?

A) Generation Safe & Healthy
B) End child labour in supply chains – It’s everyone’s business!
C) Covid-19: Protect Children from Child Labour, now more than ever!
D) NO to child labour – YES to quality education!

View Answer
Answer: Covid-19: Protect Children from Child Labour, now more than ever!

Explanation: World Day Against Child Labour is observed every year on 12th June. The theme of World Day against Child Labour 2020 is ‘Covid-19: Protect Children from Child Labour, now more than ever!’

4. When was the World Accreditation Day (WAD) observed?

A) 15 June
B) 12 June
C) 13 June
D) 10 June

View Answer
Answer: 12 June

Explanation: World Day Against Child Labour is observed every year on 12th June. According to the International Labour Organization (ILO), there are about 152 million children globally who are engaged in child labour, 72 million of whom are in hazardous work.

5. Which among the following states observed a Green Day on June 11, 2020?

A) Rajasthan
B) Gujarat
C) Mizoram
D) Uttar Pradesh

View Answer
Answer: Mizoram

Explanation: Green Mizoram Day was observed throughout the state on June 11, 2020 with distribution and planting trees and taking the pledge to work for the improvement of environment and maintaining ecological balance. The state has been observing the day for the last 20 years since 1999.

6. Who is the brand ambassador of Gargo International?

A) Salman Khan
B) Amitabh Bachchan
C) Sonu Sood
D) Ranveer Singh

View Answer
Answer: Sonu Sood

Explanation: Gargo International, a Delhi-based Lubricant Company under the flagship of R.G. Group with the defining objective, quality & commitment has appointed Actor Sonu Sood as its brand Ambassador.

7. _______________ wins world’s largest solar bid worth $6 billion.

A) Adani Green Energy Limited
B) Orient Green Power Ltd
C) Regen Powertech Pvt Ltd
D) Vestas India

View Answer
Answer: Adani Green Energy Limited

Explanation: Adani Green Energy wins world’s largest solar bid worth $6 billion. Adani Green Energy Ltd (AGEL) has won the first of its kind manufacturing-linked solar agreement from the Solar Energy Corporation of India (SECI).

8. What will be the growth rate of India in next fiscal (FY 2021-22) as per Fitch ratings?

A) 9.5%
B) 5%
C) 5.7%
D) 1.2%

View Answer
Answer: 9.5%

Explanation: After a contraction in the current financial year, India’s economy is forecast to bounce back with a sharp growth rate of 9.5% next fiscal, Fitch Ratings has said.

9. Which institution has topped the overall list of educational institutions in the NIRF India Rankings 2020?

A) IIT Delhi
B) IIT Madras
C) IIT Bengaluru
D) IIT Bombay

View Answer
Answer: IIT Madras

Explanation: The HRD minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ will announce the National Institutional Ranking Framework (NIRF) India Rankings 2020. The IIT Madras ranked first in overall category followed by the IISc Bangalore and IIT Delhi.

10. Which among the following nations has decided to reopen all public schools under four stages?

A) Russia
B) India
C) USA
D) Shri Lanka

View Answer
Answer: Shri Lanka

Explanation: Sri Lankan Government has decided to reopen all public schools under four stages starting this month end as the country is gradually returning to normalcy with no community COVID infections reported for over a month. Education Minister Dullas Alahapperuma told a media briefing that the teachers and principals will return to schools on the 29th of this month under the first stage.