Today Important Current Affairs Quiz – 11 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

22

Today Important Current Affairs Quiz – 11 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz 

Check out today current affairs quiz 11 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Today Important Current Affairs Quiz – 11 June, 2020

1. When was the first World Accreditation Day (WAD) observed?

A) 2001
B) 2003
C) 2012
D) 2008

View Answer
Answer: 2008

Explanation: World Accreditation Day (WAD) as a global initiative jointly established by the International Accreditation Forum (IAF) and International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) to raise awareness of the importance of accreditation-related activities. The inaugural WAD was celebrated in 2008.

2. Who is the Director General of Indian Coast Guard?

A) R. Bargotra
B) Krishnaswamy Natarajan
C) V.D. Chafekar
D) Virender Singh Pathania

View Answer
Answer: Krishnaswamy Natarajan

Explanation: Krishnaswamy Natarajan, is the current Director General of the Indian Coast Guard. He is the 23rd chief of India’s coastal security force.

3. What is the theme of the 2020 World Accreditation Day?

A) Accreditation: Improving Food Safety
B) How Accreditation Improves Food Safety.
C) Delivering a safer world
D) Accreditation: Delivering confidence in the provision of energy

View Answer
Answer: Accreditation: Improving Food Safety

Explanation: World Accreditation Day is a global initiative established by ILAC and IAF. This year’s theme is How Accreditation Improves Food Safety.

4. who is appointed as senior director for Google Cloud India?

A) Anil Kumar
B) Robert Enslin
C) Thomas Kurian
D) Anil Valluri

View Answer
Answer: Anil Valluri

Explanation: Google Cloud has appointed Anil Valluri as Senior Director for Google Cloud in India. Valluri has over 30 years of experience in sales and marketing in the hi-tech industry.

5. Mumbai is the __________ most expensive city in Asia.

A) 19th
B) 18th
C) 60th
D) 68th

View Answer
Answer: 19th

Explanation: According to the Mercer’s 2020 Cost of Living Survey, Mumbai is the 60th most expensive city in the world. Also, it is the 19th most expensive in Asia.

6. Rajasthan Government launches _____________ For Rajasthan Labour Employment Exchange.

A) Nirmal Ghat Yojana
B) PannaDhay Jeevan Amrit Yojana
C) Raj Labour Portal
D) Raj Kaushal Portal

View Answer
Answer: Raj Kaushal Portal

Explanation: On 6th June 2020, Rajasthan Chief Minister Shri Ashok Gehlot inaugurated Raj Kaushal Portal – an online Rajasthan Labour Employment Exchange.

7. Gairsain has been officially declared as the summer capital of which state?

A) Gujarat
B) Rajasthan
C) Himachal Pradesh
D) Uttarakhand

View Answer
Answer: Uttarakhand

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat formally declared Gairsain in Chamoli district as the summer capital of the state on 8 June 2020. 

8. Who has honored with “NASA Distinguished Public Service Medal” recently?

A) Prashant Joshi
B) Renjith Kumar
C) Ranveer Kumar
D) Jayesh Shah

View Answer
Answer: Renjith Kumar

Explanation: Indian Aerospace entrepreneur, Renjith Kumar has been honoured with “NASA Distinguished Service Medal” for his administration to NASA through executive leadership, engineering contribution, technical excellence and consumer loyalty.

9. Which among these is the world’s most expensive city, According Mercer’s ‘2020 Cost of Living Survey’?

A) Hong Kong
B) Zurich
C) Singapore
D) Ashgabat

View Answer
Answer: Hong Kong

Explanation: According to the Mercer’s 2020 Cost of Living Survey, The global list was topped by Hong Kong, followed by Ashgabat (Turkmenistan) in second position. Japan’s Tokyo and Switzerland’s Zurich remain in the third and fourth positions, respectively, whereas Singapore is in fifth position, down two places from last year.

10. What is Name the mobile app which was developed by IIT Guwahati’s students for seamless and contactless air travel?

A) Airfloom
B) Floom
C) Flyzy
C) Flany

View Answer
Answer: Flyzy

Explanation: Students of Indian Institute of Technology Guwahati have developed a mobile application, called ‘Flyzy’, to provide a seamless air travelling experience to passengers during the pandemic.