Today Important Current Affairs Quiz – 09 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

46

Today Important Current Affairs Quiz – 09 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 09 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Today Important Current Affairs Quiz – 08 June, 2020

1. Which State launches state environment body’s waste exchange website?

A) Gujarat
B) Maharashtra
C) Andhra Pradesh
D) Chhattisgarh

View Answer
Answer: Andhra Pradesh

Explanation: Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy launched the online waste exchange website of Andhra Pradesh Environment Management Corporation (APEMC) on 05 June.

2. Who has become the first brand ambassador of IIFL Finance?

A) Rohit Sharma
B) Sachin Tendulkar
C) Virat Kohli
D) Hardik Pandya

View Answer
Answer: Rohit Sharma

Explanation: IIFL Finance, one of India’s leading Non-Banking Finance Companies, with over Rs 36,000 crore of assets under management, has signed up India’s Rohit Sharma as its first-ever brand ambassador.

3. Who is appointed as India’s next Ambassador to Switzerland?

A) Arun Kumar
B) Meetal Mohta
C) Monika Mohta
D) Rajesh Kumar

View Answer
Answer: Monika Mohta

Explanation: Monika Kapil Mohta has been appointed as the next Ambassador of India to Switzerland. Monika Kapil Mohta will replace Sibi George as the next Ambassador of India to Switzerland.

4. Who is appointed as next Ambassador of India to Romania?

A) Rahul Shrivastava
B) Rakesh Shrivastava
C) Manoj Joshi
D) Manoj Shrivastava

View Answer
Answer: Rahul Shrivastava

Explanation: Rahul Shrivastava, a senior diplomat has been appointed as the next Ambassador of India to Romania. Mr Shrivastava, a 1999 batch IFS officer is presently a joint secretary in the ministry.

5. ________selected M Nethra as ‘Goodwill Ambassador for the Poor’.

A) UNADAP
B) UN
C) World Bank
D) WHO

View Answer
Answer: UNADAP

Explanation: M Nethra, 13-year old girl, she was appointed “Goodwill Ambassador to the Poor” for the United Nations Association for Development And Peace (UNADAP).

6. Which is Currency of Romania?

A) leu
B) Dollar
C) Pound
D) Euro

View Answer
Answer: Leu

Explanation: The Romanian leu is the currency of Romania.

7. What is India’s rank on EIU’s Global Democracy Index 2019?

A) 48th
B) 50th
C) 54th
D) 51st

View Answer
Answer: 51st

Explanation: India slipped 10 places to 51st position in the 2019 Democracy Index’s global ranking, according to The Economist Intelligence Unit

8. Which country to host AFC Women’s Asian Cup 2022 finals?

A) India
B) China
C) Nepal
D) Japan

View Answer
Answer: India

Explanation: The Asian Football Confederation has granted All India Football Federation (AFC) the rights to host the AFC Womens Asian Cup 2022 finals. The decision was taken at the AFC Womens Football Committee.

9. Who was appointed as India’s new ambassador to the World Trade Organization (WTO)?

A) Rakesh Mishra
B) Muhammad Mustafa
C) Shahid Khan
D) Brajendra Navnit

View Answer
Answer: Brajendra Navnit

Explanation: India has appointed Brajendra Navnit, a 1999 IAS officer of Tamil Nadu cadre as its Ambassador to the World Trade Organization (WTO).

10. Recently Chandrakanta Goyal passed away. She was related to which field?

A) Poet
B) Politics
C) Journalist
C) Actress

View Answer
Answer: Politics

Explanation: Chandrakanta Goyal was a Bharatiya Janata Party politician. She was a member of Maharashtra Legislative Assembly from Matunga constituency three times.