Today Important Current Affairs Quiz – 08 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

192

Today Important Current Affairs Quiz – 08 June, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 08 June, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Today Important Current Affairs Quiz – 08 June, 2020

1. What is the theme for World Ocean Day 2020?

A) Connecting People to Nature
B) Biodiversity
C) Innovation for a Sustainable Ocean
D) Gender and the Ocean

View Answer
Answer: Innovation for a Sustainable Ocean

Explanation: World Ocean Day is observed every year on 08 June. This day is observed to raise global awareness about the importance of the ocean in our lives and the ways through which we can protect it. The theme of UN World Oceans Day 2020 is ‘Innovation for a Sustainable Ocean’.

2. When is the World Ocean Day observed?

A) 08 June
B) 09 June
C) 11 June
D) 07 June

View Answer
Answer: 08 June

Explanation: World Ocean Day is observed every year on 08 June. This day is observed to raise global awareness about the importance of the ocean in our lives and the ways through which we can protect it. The theme of UN World Oceans Day 2020 is ‘Innovation for a Sustainable Ocean’.

3. Who wins EY World Entrepreneur of the Year 2020 Award ?

A) Olivia Lum
B) Murad Al-Katib
C) Kiran Mazumdar-Shaw
D) Brad Keywell

View Answer
Answer: Kiran Mazumdar-Shaw

Explanation: Biocon Ltd announced that its Executive Chairperson Kiran Mazumdar-Shaw has been named the EY World Entrepreneur of the Year 2020 (WEOY) at a virtual award ceremony. She has been honoured with the title from among a distinguished list of 46 EOY country award winners from 41 countries and territories.

4. Who receive the prestigious Richard Dawkins Award for 2020?

A) Javed Akhtar
B) Ricky Gervais
C) Stephen Fry
D) Bill Maher

View Answer
Answer: Javed Akhtar

Explanation: Poet, lyricist and writer Javed Akhtar has become the first Indian to receive the prestigious Richard Dawkins Award for 2020. Akhtar was honoured with the award for his “critical thinking, holding religious dogma upto scrutiny, advancing human progress and humanist values”.

5. What is India’s ranking in the biennial Environmental Performance Index?

A) 167th
B) 169th
C) 168th
D)178th

View Answer
Answer: 168th

Explanation: The Yale University recently released the biennial Environment Performance Index. India scored 168th rank out of 180 countries.

6. Which state has launched a corona mobile application to provide information regarding hospital beds and ventilators?

A) Delhi
B) Karnataka
C) Maharashtra
D) Madhya Pradesh

View Answer
Answer: Delhi

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has pledged USD 15 million to the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI).  

7. When is the World Tumor Day observed?

A) 1 June
B) 11 June
C) 9 June
D) 8 June

View Answer
Answer: 8 June

Explanation: This World Brain Tumour Day observed annually on June 8. Deutsche Hirntumorhilfe declared the World Brain Tumor Day in 2000 as an international commemoration day.

8. What is the theme of the World Food Safety Day (WFSD)?

A) Food Safety For Future
B) Safe Food for Safe Live
C) Food Safety, everyone’s business
D) Food Safety our Responsibility

View Answer
Answer: Food safety, everyone’s business

Explanation: The World Food Safety Day is celebrated every year on 7 June. The aim of the day is to raise awareness about different foodborne risks and the measures of how to prevent it. According to the World Health Organisation (WHO), this year theme is ‘Food safety, everyone’s business’.

9. Which state has launched “Spandan” campaign for police?

A) Gujarat
B) Haryana
C) Madhya Pradesh
D) Chhattisgarh

View Answer
Answer: Chhattisgarh

Explanation: Chhattisgarh Police have launched a special campaign “Spandan” to check mental stress and depression among their personnel by conducting interactive programmes and arranging counselling sessions, music and yoga therapies for them.

10. Who was appointed as the new President of the Confederation of Indian Industry?

A) Uday Kotak
B) Rahul Bajaj
C) R. P. Goenka
D) Kumar Mangalam Birla

View Answer
Answer: Uday Kotak

Explanation: Veteran banker Uday Kotak has assumed office as the president of the Confederation of Indian Industry (CII) for 2020-21.