Today Important Current Affairs Quiz – 7 July, 2020 | Daily Current Affairs Quiz Questions & Answers

129


Today Important Current Affairs Quiz – 7 July, 2020 | Daily Current Affairs Quiz

Check out today current affairs quiz 7 July, 2020, Here we provide daily current affairs quiz for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

This image has an empty alt attribute; its file name is Current-Affairs-Quiz-1024x650.jpg

Today Important Current Affairs Quiz – 7 July, 2020

1. Recently, which program has broadcasted by The All India Radio (AIR) For Sanskrit ?

A. Sanskrit Sanskruti
B. Sanskrit Saptahiki
C. Maha Sanskrit
D. Sanskrit Sikho

View Answer
Answer: Sanskrit Saptahiki

Explanation: The All India Radio (AIR) has broadcasted a programme titled “Sanskrit Saptahiki“. It is the first ever ‘News Magazine’ programme in Sanskrit which constitutes news from the world of Sanskrit including the prominent developments of the week.


2. Recently, Which state Started ‘Intzaar Aap Ka’ campaign For attract tourists in the state?

A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

View Answer
Answer:Madhya Pradesh

Explanation: In order to attract tourists in the state, the Madhya Pradesh Tourism Board has started a social media campaign. The name of the campaign is ‘Intzaar Aap Ka’.


3. Recently, Which State inaugurated mega plantation programme is ‘Mission Vriksharopan-2020’?

A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

View Answer
Answer:Uttar Pradesh

Explanation: The Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath has inaugurated a programme under which the State Government of Uttar Pradesh has set a target to plant more than 25 crore sapling across the state. The name of the mega plantation programme is ‘Mission Vriksharopan-2020’.


4. Recently, Which State launched a scheme ‘Nekar Samman Yojane’ for the weaver’s community?

A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Kerala
D. Karnataka

View Answer
Answer:Karnataka

Explanation: The Chief Minister of Karnataka B.S. Yediyurappa has launched a scheme for the weaver’s community in the state of Karnataka on 6th July 2020. The name of the scheme is ‘Nekar Samman Yojane’.


5. Recently, Which Yojana launched by Odisha Government to provide crop loans to landless farmers?

A. Balaram Yojana
B. KALIA Yojana
C. Khedut Yojana
D. Bala Yojana

View Answer
Answer:Balaram Yojana

Explanation: Odisha government has launched ‘Balaram Yojana’ to provide crop loans to landless farmers. Under the new scheme, the landless cultivators will get loans through joint liability groups (JLGs).


6. Which State launched an e-learning portal name as “Learning through E-Resources Made Accessible for Delhi (LEAD)”?

A. Karnataka
B. Bihar
C. Delhi
D. Gujarat

View Answer
Answer:Delhi

Explanation: Delhi Government has launched an e-learning portal name as “Learning through E-Resources Made Accessible for Delhi (LEAD)”.


7. Who has received the 2020 Diana Award for her “Recycler App”?

A. Freya Mehta
B. Freya Thakral
C. Freya Thakur
D. Freya Shah

View Answer
Answer:Freya Thakral

Explanation: A 13-year-old student of the British School New Delhi, Freya Thakral has received the 2020 Diana Award for her “Recycler App”.

8. Recently, The Central Board of Secondary Education (CBSE) has partnered with Which Company to launch a free and comprehensive training program for teachers and students?

A. Jiomeet
B. Facebook
C. Google Meet
D. Cisco WebEx

View Answer
Answer:Facebook

Explanation: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has partnered with Facebook to launch a free and comprehensive training program for teachers and students of its affiliated schools in the first phase.


9. Which state has 750 MW Rewa Ultra Mega Solar Power Project?

A. Kerala
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Maharashtra

View Answer
Answer:Madhya Pradesh

Explanation: Through video conferencing, Prime Minister of India Narendra Modi will be inaugurating the 750 MW Rewa Ultra Mega Solar Plant on 10th July 2020. The 750 MW Rewa Ultra Mega Solar Power Project is the largest single-site solar power projects in India and also in Asia.


10. Who has been appointed as the new Prime Minister of France?

A. Marc Castex
B. Manuel Valls
C. Jean Castex
D. Bernard Cazeneuve

View Answer
Answer:Jean Castex

Explanation: Jean Castex has been appointed as the new Prime Minister of France.